Gasztronómiai kalandozások Borneón – soha többé Rojak Sotong!

Ne ítélj a külsőségek alapján!

3 óra.

Menetrendszerűen meg is érkezik a délutáni szokásos zuhé, ami elől bemenekülök egy plázába. 

Az itteni – borneói – plázák totál ugyan olyanok, mint bárhol máshol, semmi extra.

Shoppingolnom felesleges, úgysem fér semmi a táskámba, és egyébként is minimálban tolom, így úgy döntök, hogy szétnézek az ételudvarban.

Addig is telik az idő.

Az ételudvar teljesen érthető módon van kialakítva: leveses, halas, csirkés, tésztás, stb… pult, és a desszertek. 

Nem vagyok különösebben éhes, de ha már ide keveredtem, miért ne csábulnék el, és kóstolnék meg valami helyi különlegességet?

A kiírásból épp semmit nem értek, mert malájul, és valami számomra értelmezhetetlen jelrendszerből álló – kínai?, mandarin? – nyelven van minden kiírva, de az ételek mellett szerepel a vélhetően azokat ábrázoló fotó is.

Hallelujah!

Ez a képes/mutogatós technika eddig még soha nem hagyott cserben, miért lenne ez most másképp?

A választásom egy Rojak Sotong nevűakkor még azt hittemdesszertre esik.

Már érzem is a számban az egzotikus gyümölcsök zamatát a csokoládé kissé fanyar ölelésében, amit egy kis zúzott földimogyoró tesz még étvágygerjesztőbbé.

Össze is folyik a nyál a számban… Alig várom, hogy elkészüljön!

És igen!

Kihozzák a várva várt édességemet!

Jól néz ki ugye?

Rojak Sotong: egy Malájhziában és indonéziában is ismert étel borneói változata.

 

Kóóóóstolás következik,

dobpergés,

éééééés?

Baromi gyorsan végigfuttatom az agyamon hol is láttam a legközelebbi mosdót?!

Nem mondom, hogy rossz, de erre egyszerűen nem voltam sem lelkileg, sem fizikailag felkészülve.

Az első sokk után le is csekkolom a neten, hogy ez most akkor tényleg komoly?

Aztán a receptet végigolvasva megvilágosodom…

Van benne uborka, valami itteni burgonyaféle, ananász, zöld mangó, szójacsíra.

Ez eddig nem hangzik annyira rosszul, de a sült tofut meg a kínai fánkot látva kezdek értetlenül állni, vagyis ülni a dolog előtt.

Pedig a java csak most jön!

Amit én csokiszósznak néztem, az kérem nem más, mint egy vízből, cukorból, citromléből és – most kapaszkodj meg – garnélapástétomból készült ragacsos mutty!

Na ez a Rojak.

De én Rojak Sotongot rendeltem, így tovább kutatok.

Bár ne tettem volna.

A kegyelemdöfést ez az utolsó hozzávaló adja meg, ettől lesz igazán borneói különlegesség.

Amitől ugyanis Rojak Sotong lesz a snassznak így sem nevezhető Rojak, az nem más mint a tintahal!

T.I.N.T.A.H.A.L!!!!

 

Itt feladtam…

Én csak egy desszertet akartam.

Nem is értem…

Jó étvágyat!

 

P.s.: Légy szabad!

 

Az email címet nem tesszük közzé.